VACANCES EN PAU

ESTIU 2018

Publicació de @carlesvilaltaa a Les Altres Veus

https://lesaltresveusmontcada.wordpress.com/2018/08/11/vacances-en-pau-el-poble-saharui-torna-arribar-a-montcada/

El Jaume ja no pot esperar més i ha decidit agafar el cotxe cap a l’aeroport, on poc menys d’una hora arribarà la Naha, una nena sahrauí que passarà l’estiu per segon any consecutiu amb la seva família. Juntament amb la seva dona la Toñi i la seva filla Patri van decidir l’any passat acollir un infant sahrauí durant els mesos d’estiu, després assabentar-se pel Moha, la parella de la seva neboda, de la possibilitat de realitzar aquesta experiència.

6880259E-CEB6-448D-8E69-9A2026CBED1C
L’Aali i la Naha esperant el tren per anar a la manifestació pel Sàhara a Barcelona enguany.

A Montcada després d’un llarg període sense activitat, l’any passat es va re-emprendre el programa de “Vacances en Pau”, per part de associació Montcada Solidària. Aquest programa ofereix als infants sahrauís passar els mesos de juliol i agost amb famílies d’acollida de diversos municipis i ciutats catalanes. Aquest estiu han arribat uns 450 infants a Catalunya i 4.000 al conjunt de l’Estat. Hi ha altres països que també participen amb la causa sahrauí com és el cas d’Itàlia, on els nens i nenes de curta edat passen l’estiu en escoles. Cuba és un altre exemple de solidaritat amb el Sàhara, molts sahrauís han cursat estudis superiors i universitaris a l’illa, que un cop finalitzats tornen als camps de refugiats per aportar els seus coneixements i formació a la seva realitat complexa.

0C896F19-A1B1-4C60-AA13-FE911270C63E
Els germans de l’Aali viuen a Smara, una de les regions dels camps.

Des del 1993 cada juliol i agost infants sahrauís arriben a Catalunya provinents dels camps de refugiats del Tindouf per viure unes vacances amb famílies d’acollida. A Montcada l’ajuntament s’afegia a la iniciativa organitzada pel Frente Polisario, un any més tard es passaria el relleu a l’entitat “AMOPS”, Amics de Montcada amb el Poble Sahrauí. Durant la primera etapa amb Mario Montesinos com president, Carlos Aponte viscepresident i Marta Aguilar de secretària. Més tard assumiria la presidència de l’entitat Marta Aguilar. En aquella època hi havia moltes famílies d’acollida en el municipi,  van arribar haver fins a quinze. Era un compromís solidari en el participaven veïns i veïnes de tots els barris del municipi. També es van fer  diferents activitats com la subhasta d’obres d’artistes de Montcada a l’ABI, on Jordi Amenós va debutar dels primers cops com a presentador. A principis dels 90 hi havia l’esperança de que es realitzés el referèndum acordat amb l’ONU i que els refugiats sahrauís poguessin tornar el Sàhara Occidental, país del qual van ser expulsats. El poble i el país sencer estava abocat a l’episodi polític que semblava arribar a una solució. Després de la negativa de la monarquia marroquina a última hora a aquest acord, va haver un desencís generalitzat acompanyat d’una davallada de famílies acollidores en el municipi i en general a tot el territori.  L’última etapa de l’organització la va encarar el Xavier Jané, que tot i baixar el nombre de famílies acollidores aconseguiria incorporar nous actius com la família Sanz Cervera, a dia d’avui els seus fills Moha i Mireia també involucrats en el projecte de “Vacances en Pau” a Montcada.

39D1D933-8A6C-4393-B6F6-0014D883E3A4
El Saleh va gaudir l’any passat de la companyia de la Laia i l’Alberto.

L’any passat una notícia anunciant la possibilitat d’acollida al mitjà local, la Veu de Montcada, inaugurava la recuperació de l’activitat amb tres famílies que van decidir fer-ho. Per participar en el programa només cal predisposició, el tràmit és molt senzill, hi ha reunions amb els sol·licitants per resoldre dubtes i només se’ls demana que es tingui cura del nen o la nena durant l’estiu, sense sortir de l’estat. Els infants sahrauís que venen a l’actualitat ja han nascut dins del camps de refugiats, segons Susana Sanahujes, coordinadora nacional del programa assegura que “no són infants traumatitzats per un conflicte bèl·lic en actiu, les seves famílies se’ls estimen moltíssim, estan escolaritzats i tenen una vida tant normal com és possible als camps de refugiats”. A la vegada afegeix “Sabem que hi ha crítiques de gent que pensa que l’activitat pot ser contraproduent per als nens, però qui les fa desconeix completament quina és la realitat. Més aviat els que queden més afectats són els pares i mares acollidores, perquè són menuts que deixen una empremta profunda.” El final els nens i les nenes sahrauís es troben entre la tristesa del final de les vacances amb les ganes de tornar a veure la seva família. En aquests moments els infants de Montcada comencen a encara aquesta última etapa.

494F0785-B1CE-4D5D-A6CC-5A0B50A2D14D
La Luha, la Naha i l’Arlet es van fer molt amigues l’estiu passat.

ABRIL 2018

Busquem famílies acollidores per a nens i nenes sahrauís d'entre 10 i 12 anys durant els mesos de juliol i agost!
Amb la finalitat d'explicar els detalls del projecte Vacances en Pau a tots els montcadencs/ques, us convidem el proper DILLUNS 16 d'abril a una sessió informativa. La mateixa tindrà lloc a la biblioteca del CEIP Reixac a les 18:30h. També hi haurà tallers i jocs per als més petits.
Us hi esperem!



















FEBRER 2018

Mireia i Moha, encarregats a Montcada del projecte 'Vacances en Pau' que es vol consolidar al nostre municipi.

'Els infants sahrauís ens donen una lliçó de vida'

Solidaritat. Mireia Sanz i Mohamed Lamin van participar quan eren infants en el projecte ‘Vacances en pau’, una iniciativa del Front Polisario amb el suport d’entitats i ajuntaments que té per objectiu que la canalla dels campaments de refugiats sahrauís passi l’estiu lluny de les dures condicions del desert, a Algèria. La família de Mireia va acollir Mohamed per primera vegada l’any 2000, una experiència que els hi va canviar la vida. Ara que ja són adults, ambdós joves –que han crescut com a germans– han decidit fer-se càrrec del projecte solidari al municipi a través de l’entitat Montcada Solidària. L’any passat es va recuperar la iniciativa a la localitat amb la participació de tres famílies, que van comptar amb el suport de l’Ajuntament i d’altres entitats de Catalunya vinculades al ‘Vacances en pau’. Enguany, Montcada Solidària tirarà endavant les colònies amb el repte de consolidar el projecte a la ciutat.

Què espereu aconseguir enguany?
Mohamed: L’objectiu és consolidar el projecte al municipi amb la participació de més famílies. Comptem amb el suport de l’Ajuntament, que l’any passat ja va treballar molt en tot el tema de la promoció de la iniciativa. 
Mireia: Amb el Jordi, l’altre germà que tenim, hem fet uns anuncis que s’han publicat a ‘La Veu’ i estem preparant un tríptic amb tota la informació sobre les colònies, que volem que es reparteixi al mes de març.  Ens agradaria recuperar el que es va viure fa uns 15 anys, quan a Montcada venien una quinzena d’infants.
En què consisteix el programa?
Mo: És un projecte solidari i de cooperació, amb molts anys d’història. S’adreça a nens i nenes d’entre 8 i 10 anys, als quals se’ls dona l’oportunitat de passar els dos mesos d’estiu a casa de famílies catalanes i d’altres indrets de l’Estat espanyol. És una forma de facilitar que els infants, que són els que més pateixen, puguin passar els mesos més durs de l’any lluny de la calor i de les difícils condicions de vida dels campaments i que, alhora, puguin veure un altre món i compartir i aprendre una nova cultura i un nou idioma.
Mi: Hem de tenir en compte que aquests infants viuen en un camp de refugiats sense aigua corrent on, a l’estiu, el termòmetre arriba als 50º.
Quin és el compromís de les famílies?
Mi: L’únic que han de fer és obrir les portes de casa seva i tractar l’infant com un fill més. Normalment, al juliol van al casal d’estiu, que paga l’Ajuntament i que també els facilita l’abonament per a la piscina d’estiu. A l’agost, poden anar de vacances amb la família acollidora, tot i que no poden sortir de l’Estat espanyol. 
Mo: També fem trobades fora del municipi, que no són obligatòries, però sí recomanables perquè permeten que els infants es retrobin. A banda, durant la seva estada se’ls fa una revisió mèdica completa al CAP per veure si pateixen alguna patologia i necessiten tractament.
Tothom que ha viscut l’experiència diu que és molt enriquidora
Mi: És un projecte per a infants i, per tant, l’experiència ja té un punt màgic. Tant ells com nosaltres aprenem molt perquè ens permet conèixer una realitat diferent. La canalla no té cap problema d’adaptació i la barrera de l’idioma no és tan important perquè tenen nocions de castellà. A més, el llenguatge gestual és universal.
Mo: Ens donen una lliçó de vida perquè no tenen res, però són feliços. Un fet molt il·lustratiu és que quan marxen tenen moltes ganes de tornar a veure la família que, per a ells, és el més important. 
Mi: Ens ensenyen a valorar el que tenim aquí. Per a nosaltres, anar a la piscina, la platja o la muntanya no és res d’excepcional perquè ho tenim a l’abast però, per a ells, és una experiència única.
Les colònies solidàries també tenen un caràcter reivindicatiu?
Mi: Sí, per donar a conèixer la greu situació que fa més de 40 anys es viu als campaments de refugiats, oblidats de tothom.
Mo: Portem 40 anys esperant un referèndum d’autodeterminació que no arriba. Coincidint amb les colònies, es fa un acte a Barcelona per reivindicar que seguim allà, al mig del desert.
Què han de fer les famílies que vulguin participar en el projecte?
Mi: Poden enviar un correu a l’adreça electrònica montcadasolidaria@gmail.com o bé trucar al departament de Solidaritat i Cooperació de l’Ajuntament.
Mo: Volem convidar les famílies de Montcada a participar en el projecte perquè és una experiència molt enriquidora que no oblidaran mai, ni la part acollidora ni els infants, que estan agraïts per sempre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada